Yüklenilen KDV uygulaması vergi dairelerinin istemiş oldukları yüklenim listelerinin hızlı ve doğru bilgiler ile oluşturulmasını sağlamaktadır. Bu uygulamayı ihracat yapan firmalar, indirimli KDV oranı(%1,%8 vb.) ile satış yapan firmalar kullanmayı tercih etmektedir. Firmalar faaliyelerini gerçekleştirirken satın aldıkları hammadde ve malzeme faturaları ile genel gider faturalarının KDV ‘li olması ve yüklendikleri KDV alımları sonrasında yaptıkları satışların daha düşük ya da sıfır KDV ‘li olmasından dolayı firmaların Devlet’ten KDV alacakları oluşmaktadır.
Firmaların Muhasebe servisleri vergi dairelerinin istemiş olduğu bu listeleri istenilen hale getirmek için belirli bir metod kullanılarak yüklendikleri KDV’li alımlı faturalarının KDV ‘lerini bünyeye sokmak için satış faturalarından yola çıkarlar. Eğer firma üretim yapan bir işletme ise üretim reçeteleri ile toplam hammadde ihtiyacını çıkartıp yurt içi satışları ile yurt dışı satışlarının birbirleri arasındaki oranı ay bazında hesaplayıp bu orana göre hammadde faturalarını miktarsal olarak Fifo yöntemine göre ya da belirli bir başka metoda göre iade KDV hesaplaması yaparlar. Genel gider faturaları ve amortismana tabi kıymetlerin de faturaları da aynı oran ile aylık olarak yüklenim listelerine dahil ederler. Bu süreç oldukça zor ve dikkate isteyen bir çalışmadır. Doruk yüklenilen KDV uygulaması bu süreçin daha hızlı ve doğru şekilde yapılabilmesini sağlamıştır. İster excel’den sabit bilgilerin aktarılması istenirse kullanılan muhasebe ERP sistemleri arasındaki entegrasyonlar ile yüklenim listelerinin hazırlanması çok kolay ve hızlı hale gelmiştir.
Aşağıda uygulamanın özelliklerini ana başlıklar halinde inceleyebilir ve videosunda nasıl kullanıldığını izleyebiliriniz. Detaylı program ekran görüntüleri ve detayları için dokümanı indirebilirsiniz.